Gemeenten afhankelijk van horeca bij toiletaanbod

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Gemeenten zijn erg afhankelijk van horeca als het gaat om toiletaanbod. Dat stelt de Maag Lever Darm Stichting. Nu de horeca dicht is, is er nog meer behoefte aan openbare toiletten. Súdwest-Fryslân, Schouwen-Duiveland en Schiermonnikoog scoren als ‘meest toiletvriendelijke gemeente’.

Volgens de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) maakt de horecasluiting inzichtelijk hoe groot en kwetsbaar het tekort aan toiletten is. De organisatie analyseert elk jaar samen met de HogeNood-app de stand van zaken als het gaat om toiletvriendelijke gemeenten. Van de 7.000 toiletten die in de HogeNood-app genoteerd zijn, zijn er zo’n 600 toiletunits in de openbare ruimte. Daarvan zijn er zo’n 430 altijd open. Ter vergelijking: in het centrum van Parijs staan zo’n 750 openbare toiletten voor iets meer dan twee miljoen inwoners, per inwoner dus meer dan tien keer zoveel. 

Coronaproof

‘Wij vinden het onverteerbaar dat mensen in een isolement raken vanwege een gebrek aan toiletten,’ aldus Bernique Tool, directeur van de MLDS en trekker van de Toiletalliantie. ‘We roepen gemeenten daarom ook op om te blijven investeren in zelfreinigende, toegankelijke, openbare toiletunits. Het mes snijdt aan twee kanten: deze toiletunits zijn ook toegankelijk als je een beperking hebt, en ze zijn altijd schoon, wat ze gelijk coronaproof maakt.’

Gemeenten kunnen volgens de organisatie snel op de situatie inspelen door bijvoorbeeld tijdelijke mobiele toiletten te plaatsen en deze direct vindbaar te maken met de HogeNood app

Nieuwe berekeningen

Dit jaar is er een nieuwe berekening gebruikt waarin gemeenten extra punten krijgen voor openbare toiletunits, goede spreiding van toiletten en rolstoeltoegankelijkheid. Ook is er gekeken naar hoeveel inwoners in een gemeente een openbaar toilet moeten delen. Zo wordt namelijk duidelijk welke gemeenten wel voorzieningen bieden als horeca gesloten is en winkels minder tot geen passanten meer op hun toilet toelaten, zoals op dit moment vanwege de coronamaatregelen het geval is.

Best scorende gemeenten

Met alleen openbare toiletunits (toiletgebouwen in de openbare ruimte) meegerekend zijn Súdwest-Fryslân, Schouwen-Duiveland en Schiermonnikoog de best scorende grote, middelgrote en kleine gemeente.

Als de toiletten van horecazaken waar je als passant naar het toilet kan wél meegerekend worden, is Rotterdam de meest toiletvriendelijke grote gemeente, Utrecht volgt als tweede. Achtkarspelen staat op 1 bij de middelgrote gemeenten en Druten bij de kleine gemeenten.

 

  • /index.php/3432-gemeenten-snakken-naar-grip-in-het-sociaal-domein
  • /index.php/3429-nieuw-recept-voor-waterheffingen

Ontvang ook onze nieuwsbrief