Lokale experimenten met mondkapjesplicht

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Veiligheidsregio’s kunnen het dragen van mondkapjes lokaal gaan verplichten om te bezien of dat invloed heeft op het gedrag van mensen. Hoe en wat precies moet over een paar dagen blijken: over de invulling van deze experimenten wordt nog gesproken. Ook de vraag of het wettelijk mogelijk is, ligt daarbij op tafel.

De regio’s krijgen experimenteerruimte om ervoor te zorgen dat mensen de coronaregels beter naleven. Dat zei voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls na afloop van overleg met het RIVM en het kabinet. Het gaat niet alleen om het dragen van mondkapjes, er worden mogelijk ook andere maatregelen getroffen in bepaalde regio’s om het coronavirus te bestrijden. Te denken valt onder meer aan boetes, gaf Bruls aan.

Of er al Veiligheidsregio’s zijn die staan te trappelen om te experimenteren met een mondkapjesplicht of andere bevoegdheden, kan Bruls nog niet zeggen. Het ligt volgens hem voor de hand dat eerst regio’s aan bod komen waar het aantal besmettingen sterk oploopt.

Voorwaarden

Het Rijk en de veiligheidsregio’s zoeken op dit moment uit onder welke voorwaarden een burgemeester het dragen van mondkapjes kan voorschrijven. Er worden onder meer afspraken gemaakt over de onderbouwing, de mate waarin de maatregel verplicht kan worden gesteld en over de handhaving op straat.

De regio’s denken hier enkele dagen voor nodig te hebben, aldus een woordvoerster van het Veiligheidsberaad. ‘Burgemeesters mogen niet zomaar zeggen: in mijn regio moet je een mondkapje op. Daarvoor zijn de gevolgen te groot. Ze moeten daar met goede redenen een bepaalde plaats of meer plekken voor aanwijzen. Dan kan het publiek zelf beslissen of ze in die omgeving willen komen.’

Zodra alle afspraken zijn vastgelegd, zal een burgemeester of een veiligheidsregio het dragen van mondkapjes op bepaalde plekken zelf met redenen omkleed naar buiten brengen. Het is bekend dat de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam wel iets voelen voor mondkapjes.

Geen landelijke plicht

Het RIVM ziet ook op basis van de nieuwste wetenschappelijke gegevens geen bewijs om het dragen van niet-medische mondkapjes verplicht te stellen. Het kabinet besloot geen landelijke draagplicht af te kondigen, maar regionaal is er wel ruimte om te experimenteren, aldus minister Van Ark (Medische Zorg). Zo kan worden bekeken ‘of het effectief is en kan de ene regio ook leren van de andere.’

Gedrag beïnvloeden

Van Ark benadrukte dat het houden van 1,5 meter afstand ‘het meest effectief’ is tegen verspreiding van corona. Volgens haar is het daarom belangrijk nu in te zetten op het beïnvloeden van gedrag, zodat meer mensen zich aan de regels houden. Dit benadrukt ook minister De Jonge in zijn reactie op het advies van het Outbreak Management Team (OMT). Als het aantal coronapatiënten ‘aanzienlijk stijgt kan het OMT het mondkapjesadvies heroverwegen, schrijft de minister. 

Lees meer

 

 
  • /index.php/3113-vragen-rijkswaterstaat-inzake-brug-grave
  • /index.php/3111-bodegraven-reeuwijk-zet-mes-in-jeugdhulp-en-wmo

Ontvang ook onze nieuwsbrief