Goed voorbeeld: ‘Vrijwilligers zijn geen instrument, maar een verrijking’

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Lees meerUtrecht is koploper als het gaat om het faciliteren van vrijwilligers: de stad werd verkozen tot Vrijwilligersgemeente van het Jaar 2020. Welke lessen biedt de Domstad om vrijwilligersbeleid naar een volgend niveau te tillen?

Utrecht heeft sinds dit voorjaar de bovengenoemde eretitel op de schouw staan. De stad kreeg de prijs uit handen van de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) en werd beoordeeld door een groep experts, onder andere van Movisie. Volgens de jury verdiende de gemeente de prijs omdat ze bijvoorbeeld ‘heel veel ondersteuning biedt aan vrijwilligers en hun organisaties en daar heel transparant over is’.

Waardering

De commissie prees ook een aantal acties van de gemeente, zoals een wervingscampagne en een initiatievenfonds. In december organiseerde Utrecht diverse blijken van waardering, zoals een diner voor vijfhonderd vrijwilligers. Wethouders deelden taarten uit en online konden mensen een bedankje uitzoeken. Ook geeft de stad veel informatie om (vrijwilligers)organisaties op pad te helpen, onder andere met een toegankelijke website.

Utrecht heeft het vrijwilligersbeleid dus hoog op de agenda staan. Daarom: vijf vragen aan Femke Scholten, beleidsadviseur en projectleider bij de gemeente.

Om maar met de deur in huis te vallen: wat doet Utrecht beter dan andere gemeenten?

‘We nemen vrijwilligerswerk in de stad heel serieus. Ik denk dat dit heel belangrijk is. Dat je ziet en erkent wat er allemaal al op vrijwillige basis gebeurt. We proberen dat ook heel zichtbaar te maken. Dat doen we bijvoorbeeld door het ophalen en delen van verhalen en het houden van de waarderingsmaand aan het einde van het jaar. Een maand waarin we zoveel mogelijk vrijwiligers, organisaties en initiatieven in het zonnetje zetten.’ 

Lees meer

 

 
 
 
  • /index.php/3011-gemeenten-vrezen-strop-bij-omgevingswet
  • /index.php/3009-corona-app-getest-door-groep-twentenaren

Ontvang ook onze nieuwsbrief