foto edwin van kraaijButton Grave

 

 

 

Vooral nog experimenteren bij komende verkiezingen

Een nieuw digitaal systeem zit er voor de komende Tweede Kamerverkiezingen niet in, wel staan er experimenten op stapel met ‘handzame stembiljetten’ die tevens scanbaar zijn. De vraag is nog hoe lang deze experimenten gaan duren en in hoeverre gemeenten daarbij een keuze hebben.
Dit blijkt uit recente voorstellen van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en de reacties daarop. In verband met de overgang naar ‘digitale hulpmiddelen’ bij het stemproces wil de bewindsvrouw van de Kiesraad een ‘verkiezingsautoriteit’ maken. ‘Met de Kiesraad ben ik van mening dat er nieuwe bevoegdheden nodig zijn om een betrouwbaar gebruik van digitale hulpmiddelen in het verkiezingsproces te waarborgen,’ schrijft Ollongren deze week aan de Kamer.

Voorschriften gemeenten

Het gaat daarbij onder andere om de bevoegdheid ‘voorschriften te geven aan gemeenten’ voor het gebruik van de hulpmiddelen en voor het kunnen uitvoeren van controles daarop. De Kiesraad bereidt al een aanbesteding voor, maar aangezien ook nog de Kieswet op de schop moet, acht Ollongren het ‘niet langer realistisch’ dat digitaal tellen bij de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021 de praktijk zal zijn. Een jaar later zijn de gemeenteraadsverkiezingen weer aan de beurt. De Kiesraad drong eerder aan op snelle veranderingen omdat de huidige technologie op zijn laatste benen loopt.

Lees meer