Veilige rotonde staat op het spel vanwege tankstation in Velp

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

VELP - De nieuwe rotonde op de N324 bij de Tolschestraat in Velp gaat mogelijk niet door. Om de rotonde te realiseren moet het tankstation Tango verhuizen, maar over de nieuwe plek is onenigheid. 

Als dit niet doorgaat, komt er ook uiteindelijk geen rotonde. De gemeenteraad houdt dinsdagavond een spoedvergadering.

De provincie Brabant is al jaren bezig met de vernieuwing van de N324 tussen Oss en Grave. Het gaat hierbij om nieuw asfalt, nieuwe belijning en in Velp om een nieuwe rotonde. 

Het huidige kruispunt is te gevaarlijk voor fietsers en voetgangers en daarnaast laat de doorstroming te wensen over. Een rotonde zou volgens de provincie een ideale oplossing zijn. 

Te weinig plek

Alleen is er te weinig ruimte voor de rotonde. Om plek te maken moet snackbar Koolen sluiten en het tankstation verhuizen. Voor Tango is al een nieuwe locatie in gedachte: het bedrijventerrein Wisseveld. De kabels liggen in de grond en alles lijkt gereed.

Toch zijn er vlak voor de deadline van 1 december 2019 bezwaren binnengekomen bij de gemeenteraad. Het tankstation mag volgens Grond en Bouw Bureau, Hajedeem B.V. en een concurrerend tankstation niet op Wisseveld komen. 

Het tankstation is bang voor te grote concurrentie, wat uiteindelijk tot sluiting kan zorgen. De twee bouwbedrijven willen de verplaatsing tegenhouden, vanwege de geluid- en stankoverlast in de nog te bouwen woonwijk. De gemeente is het gedeeltelijk met deze bezwaren eens en hebben in een nieuw plan rekening gehouden met de overlast.

Het concurrerende tankstation heeft geen gelijk gekregen. De gemeente meldt namelijk dat veiligheid belangrijker is dan economische belangen. 

De totale planning van de reconstructie van de N324, van Paalgraven tot Grave.

Behouden of opnieuw bekijken?

Door de wijzigingen moet het plan opnieuw aan de raad worden voorgelegd. Het kan dus worden afgewezen of opnieuw veranderen. Dezelfde raad heeft hierom aan de provincie gevraagd welke gevolgen verschillende scenario's hebben.  De snelste en goedkoopste oplossing is om de huidige plannen te behouden. 

De provincie stelt dat er sowieso een besluit moet komen. Anders blijft het kruispunt onveilig en is bijvoorbeeld de snackbar voor niets gesloten. Een tijdelijke oplossing is om de Tango een nieuwe plek te geven. Alleen hierdoor lopen alle werkzaamheden drie jaar vertraging op.

Tot slot kan er gekozen worden om de Tango te laten staan. Dan komt dan geen rotonde en wordt alleen het kruispunt opgeknapt. De snackbar Koolen kan dan ook weer openen. Deze moest uiterlijk 31 oktober de grond aanleveren, maar dat is nu even uitgesteld. Wat uiteindelijk gaat gebeuren wordt dinsdagavond duidelijk in de raadsvergadering. 

 

  • /index.php/2212-de-gemeente-cuijk-gaat-spijt-krijgen-van-deze-fusie
  • /index.php/2210-gemeenten-maatregelen-stikstof-schieten-tekort

Ontvang ook onze nieuwsbrief