ZORGEN OVER DALENDE UITGAVEN VOOR REKENKAMER

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

De Raad van State maakt zich zorgen over dalende uitgaven van gemeenten voor lokale rekenkamers. De totale uitgaven zijn tussen 2011 en 2015 gedaald van bijna 11 miljoen naar 9,5 miljoen euro.

Die zorgen uit de Raad van State in reactie op het wetsvoorstel Versterking decentrale rekenkamers. Over dat vorige week door minister Ollongren van Binnenlandse Zaken ingediende voorstel wordt woensdagmiddag 9 oktober een rondetafelgesprek gehouden in de Tweede Kamer.

Afleggen rekenschap
Volgens de toelichting bij het wetsvoorstel komt van gedegen rekenkamer onderzoek in veel gemeenten weinig tot niets terecht omdat niet serieus invulling wordt gegeven aan de rekenkamerfunctie. ‘Het belang van rekenkameronderzoek wordt in die gemeenten niet ingezien’, aldus de toelichting. In zo’n 50 gemeenten wordt volgens de regering nauwelijks of geen invulling gegeven aan de rekenkamerfunctie.

Daaraan kan volgens de Raad van State worden toegevoegd dat ook de dalende uitgaven van de gemeenten voor de rekenkamerfunctie illustreren dat het belang van rekenkameronderzoek afneemt. ‘Dit terwijl bij de introductie van de gemeentelijke rekenkamer in het duale decentrale bestel juist is benadrukt dat deze functie voor de kwaliteit van het bestuur en voor het proces van het afleggen van rekenschap aan de burger cruciaal is.’

Lees meer

  • /index.php/2209-akerboom-maatregelen-vuurwerk-lappendeken
  • /index.php/2207-groei-aantal-woningen-haalt-huishoudens-in

Ontvang ook onze nieuwsbrief