Nieuws uit Grave

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Losloopterrein Anna van Burenweg wijzigt

In Grave zijn binnen de bebouwde kom diverse losloopterreinen voor honden aangewezen. Hier mag u uw hond vrij - dus zonder riem - uitlaten en kan het dier rennen en spelen met andere honden. Voor de veiligheid van hond én verkeersdeelnemer, zijn eind 2016 bij twee losloopterreinen stukken van het terrein afgerasterd en voorzien van een bankje en afvalbak. Deze afgerasterde veldjes liggen aan de Stoofweg en de Anna van Burenweg.

De voorziening aan de Anna van Burenweg is een druk bezochte ontmoetingsplek voor honden en hun baasjes. Helaas blijkt dit regelmatig tot overlastsituaties te leiden. Het college van burgemeester en wethouders heeft daarom na een zorgvuldige afweging besloten de afrastering op korte termijn te verwijderen. Voor alle duidelijkheid; het losloopterrein blijft in stand maar het afgerasterde deel komt te vervallen. Het afgerasterde veld aan de Stoofweg blijft wel in stand en dient als alternatief voor hondenbezitters die perse binnen een afgerasterd terrein hun hond los willen laten lopen.

 

Groot onderhoud vijvers Estersveld

De gemeente Grave gaat dit jaar de twee vijvers in Estersveld grootschalig onderhouden. Het doel van dit onderhoud is de waterkwaliteit verbeteren, de kroosvorming bestrijden en daarmee vissterfte voorkomen.  

De uitvoering van de werkzaamheden staat gepland in november/december 2019. Over de exacte uitvoeringsperiode volgt meer informatie zodra een aannemer is geselecteerd.  

Op dinsdag 17 september 2019 wordt een inloopbijeenkomst gehouden in de Esterade waarbij geïnteresseerden informatie kunnen inwinnen over de werkzaamheden. U kunt tussen 18:30 en 20:00 binnen lopen en uw vragen stellen.  

Vragen/opmerkingen

Wij begrijpen dat het ontwerp technisch van aard is. Mocht u hier vragen of wijzigingen in willen dan kunt u contact opnemen met Mark Peters van de gemeente Grave. Mark is bereikbaar op het telefoonnummer 0485 396 600 en via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees meer

 

Randweg bij Escharen van de baan

ESCHAREN - In het dorp Escharen kan de vlag uit. Er komt namelijk geen randweg die de provinciale weg de N321 vanuit Cuijk verbindt met de N324 die vanuit Oss naar Grave gaat. De coalitiepartijen LPG en CDA hebben dat in het nieuwe bestuursprogramma voor de komende vier jaar laten opnemen.

,,We gaan geen medewerking verlenen aan een dergelijke randweg’’, bevestigt LPG-fractievoorzitter Astrid Bannink. ,,Een randweg bij Escharen is niet meer dan het verleggen van het probleem.’’

Dit is voor ons een mooie verrassing. Wat mij betreft gaat hier de vlag uit

Henk Wijdeven, Dorpsraad Escharen

Een weg langs Escharen was een van de mogelijkheden om de huidige drukke Elisabethstraat in Grave te ontlasten. Door die straat denderen nu dagelijks 11.000 voertuigen, waaronder veel zware vrachtwagens. Vooral wanneer er op de A73 of de A50 files ontstaan, en dat is bijna dagelijks, loopt het op de Elisabethstraat helemaal vast.

Daar moet dus een oplossing voor komen. Daar is iedereen het ook wel over eens. Bewoners van die straat trokken anderhalf jaar geleden in deze krant aan de bel. Er volgde in de gemeenteraad van Grave een motie die door zes van de zeven raadsfracties werd ingediend. Daarin werd opgeroepen haast te maken met een oplossing voor de doorgaande weg door Grave.

Handtekeningen

Er werden vijf varianten ontwikkeld, waarvan een randweg bij Escharen er een was. De dorpsraad Escharen Ziet Vooruit zamelde vervolgens handtekeningen in om aan te geven dat het dorp niet zit te wachten op een weg door het Esterse natuurgebied die Escharen ook nog eens van Grave zou afsnijden.

,,Die variant had toch al niet onze voorkeur’’, zegt Bannink. ,,Maar nu hebben we het in ons bestuursakkoord op kunnen nemen.’’ 
,,Dit is voor ons een mooie verrassing’’, reageert Henk Wijdeven, bestuurslid van de dorpsraad in Escharen. ,,Wat mij betreft gaat hier de vlag uit’’, aldus Wijdeven.

,,Ik kan me voorstellen dat ze in Escharen hier blij mee zijn’’, zegt Bannink. ,,Maar in de Elisabethstraat zullen ze minder gelukkig zijn.’’

Rondweg Haps

Bannink denkt al wel over andere mogelijkheden om de Elisabethstraat te ontlasten. ,,Het mijden van vrachtverkeer op de weg vanuit Cuijk zou al heel veel helpen. Het zou beter zijn wanneer de vrachtwagens over de nieuwe rondweg bij Haps worden geleid’’, legt Bannink een ook al eerder geopperde variant uit.

Volgens Bannink voert wethouder Ben Peters (CDA) al gesprekken met de provincie om tot een snelle oplossing voor de Elisabethstraat te komen.

 

 

 

De Zuiderwaterlinie mars vanuit Grave - Bergen op Zoom naar Heusden

Tijdens De Mars, die plaatsvindt van 16 tot en met 23 september 2018, trekt een stoet van wandelaars, atleten, muzikanten, carnavalsclubs en veel meer een week lang dagelijks langs de Zuiderwaterlinie. Startend vanuit Bergen op Zoom en Grave lopen zij aan weerszijden van de linie in een week tijd naar Heusden.​

Elf vestingsteden, vijf stellingen, een aantal forten, betoverend mooie natuur: de Zuiderwaterlinie heeft het allemaal. Van 16 tot en met 23 september 2018 rijgen wandelaars, natuurliefhebbers en theatermakers deze relatief onontdekte erfgoedparels aan elkaar tijdens De Mars. Gedurende een week lopen zij vanuit Grave en Bergen op Zoom richting Heusden. Aan weerszijden startend worden dagelijks twee etappes van circa tien kilometer afgelegd. Iedereen is welkom om aan te sluiten bij deze vrolijke en kleurrijke stoet, waar ook uit Prinsen Carnaval, bekende Brabanders, gildes en kunstenaars in zullen meelopen. Onderweg worden de wandelaars getrakteerd op culturele en culinaire verrassingen. Op zondagmiddag 23 september treffen de laatste twee groepen wandelaars elkaar in het midden van het traject, in het prachtige Heusden, alwaar een muzikaal programma tot besluit van De Mars plaatsvindt. Kom luisteren naar de Fanfare ‘Bereden Wapens’ , een van de twee regimentsfanfares van de Koninklijke Landmacht, en het dynamische optreden van de wereldberoemde DJ La Fuente.

Deelname aan De Mars en het slotfeest is gratis. Zie voor meer informatie en inschrijven www.zuiderwaterliniemars.nl

 

 

Rick Joosten:  1e op de Kieslijst van de LPG

 

Astrid Bannink:  2e op de Kieslijst van de LPG

 

Joeri Nuijen:  6e op de Kieslijst van de LPG

 

 

D’n Opsteker voor educatiewerkgroep van het Graafs Museum en het Graafs Kazemattenmuseum

Ieder jaar tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Grave, wordt er een vrijwilliger of een groep vrijwilligers in het zonnetje gezet. Zij ontvangen de vrijwilligersonderscheiding van Grave de zogenaamde “D’n Opsteker”. Op maandagavond 8 januari 2018 werd deze onderscheiding uitgereikt door burgemeester Lex Roolvink aan de educatiewerkgroep van het Graafs Museum en het Graafs Kazemattenmuseum.

Werkgroep Educatie

Enkele jaren geleden is de 'Werkgroep Educatie' van het Graafs Museum en het Graafs Kazematten-museum opgericht. De werkgroep bestaat uit tien personen die als vrijwilligers, met groot succes, kinderen op een aantrekkelijke manier betrekken bij cultuur en geschiedenis van de stad Grave en de kerkdorpen. Deze vrijwilligers zijn oud-leerkrachten van de scholen uit de gemeente Grave. In 2017 hebben bijna 1000 kinderen de musea bezocht. De leden van de werkgroep onder inspirerende leiding van Frans Ekstijn zijn belangrijk voor het Graafs Museum en het Kazemattenmuseum en ook de stadsarcheoloog neemt deel aan deze werkgroep.

Cultureel aanbod

Er gebeurt meer dan alleen rondleidingen van kinderen en jeugdigen in de musea en de stad. Via een 'Cultureel Aanbod' geeft de educatiewerkgroep scholen (basisscholen tot VWO) in de wijde omtrek de mogelijkheid tot samenwerken. Tijdens een bezoek bij verschillende scholen wordt met de leerkrachten besproken welk verhaal past in de lessen die op school worden voorbereid. Op deze manier wordt ondersteuning op maat geboden, bijvoorbeeld bij de lessen over de Romeinen, de Prehistorische tijd en de geschiedenis van de vestingstad Grave. Verder geeft deze werkgroep rondleidingen en maken ze de kinderen bekend met het onderaardse gangenstelsel van de stad Grave. Ook nemen ze groepen kinderen mee naar de stad en de beide kazematten bij de brug over de Maas bij het onderwerp De Tweede Wereldoorlog. De rol van de Maas wordt verteld; het verhaal van de Zuiderwaterlinie. De wisselende tentoonstellingen worden ingezet met specifiek, door de werkgroep gemaakte lespakketten, zoals OOG, de tentoonstelling over blinden en slechtzienden, maar ook over Jan van Cuyck. Kinderen en jeugdigen kunnen zo geschiedenis zien, voelen en ervaren.

Lees meer

 

 

'We vormen met z’n allen één gemeenschap'

GRAVE - Tijdens een goed bezochte Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Grave, hield burgemeester Lex Roolvink zijn traditionele Nieuwjaarsspeech. Naast “de traditionele beginzinnen”, zoals hij het zelf noemde legde hij de nadruk op twee gebeurtenissen en had hij een verrassing in petto

“We naderen het moment van de gemeenteraadsverkiezingen. U hebt allen ongetwijfeld de datum 21 maart omcirkeld in uw agenda. Op die dag mag u als stemgerechtigde de vrouw of man van uw keuze aankruisen”. De burgemeester wilde niet terugblikken op de afgelopen vier jaar: “Dat zou mij als burgemeester niet passen. Ik sta boven de partijen en zoals u weet zijn alle fracties en alle raadsleden mij even lief”. Hij laat de terugblik en het oordeel over de afgelopen raadsperiode graag aan de politieke partijen zelf over: “Die zullen u op diverse manieren benaderen. Niet alleen via de media, maar ook bijvoorbeeld tijdens een debatmiddag op 11 maart in de Graafse Sociëteit. U kunt , voor zover we nu weten, kiezen uit acht partijen. Voor al die partijen is er slechts één beperking: er zijn slechts vijftien raadszetels te verdelen”.

Lees meer

 

 

Ontvang ook onze nieuwsbrief