VERZET BELEGGERS TEGEN ‘NOODKNOP’ OLLONGREN

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Een ‘noodknop’ om prijzen van huurwoningen te maximeren brengt de ‘stabiliteit van de Nederlandse woningmarkt in gevaar’, schrijft de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed (IVBN). Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) onderzoekt de mogelijkheden voor een noodknop als middel tegen excessieve prijsstijgingen van middenhuurwoningen (720-1000 euro).

'Enorme bedreiging'

Volgens de IVBN is de maatregel een ‘enorme bedreiging’ in nieuwe en bestaande huurwoningen. Institutionele beleggers investeren miljoenen aan pensioen- en verzekeringspremies in woningen voor mensen met een middeninkomen, schrijft de IVBN, en een noodknop zou dit in gevaar brengen.

Beste instrument

De afkeurende reactie van de belangenvereniging volgt op een brief van de minister over waarin ze schrijft dat de gespannen woningmarkt tot hoge huren kan leiden. Met een noodingreep zou de huur dan gemaximeerd worden op een percentage van de woz-waarde van het huis. Ollongren constateert verder dat er zorgen zijn of de ambities gehaald worden om het aanbod aan middenhuur te vergroten. Ze ziet de noodknop daarom als het beste instrument. ‘Tegelijkertijd mag een noodknop niet ten koste gaan van de investeringsmogelijkheden van fatsoenlijke investeerders’, schrijft ze.  

Lees meer

  • /index.php/1930-negatieve-spiraal-jeugdzorg-moet-doorbroken
  • /index.php/1928-cda-grote-verliezer-in-waterschapsbesturen

Ontvang ook onze nieuwsbrief