CDA GROTE VERLIEZER IN WATERSCHAPSBESTUREN

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Het CDA maakt een vrije val in de dagelijkse besturen van de waterschappen. Was die partij na de vorige waterschapsverkiezingen van 2015 nog in 19 coalities vertegenwoordigd; na de verkiezingen van afgelopen mei blijft de teller steken op 12. 

Minder waterschappen

Het CDA boekte dit voorjaar met 12,7 procent van de stemmen een slecht verkiezingsresultaat. Dat was in 2015 nog 15,0 procent. De terugval van het CDA in het aantal dagelijks besturen wordt verder versterkt door het, vanwege fusies, teruggelopen aantal waterschappen. Van de 24 waterschappen van 2015 zijn er nu nog 21 over. Daarnaast deed de partij in Limburg mee onder de naam Waterbelang (en kwam zo in één dagelijks bestuur).  

PvdA wint
 
Ook de twee partijen die het best in de nieuwe dagelijkse besturen zijn vertegenwoordigd,  Ongebouwd en Water Natuurlijk, gingen er per saldo op achteruit. Beide partijen hebben in 15 besturen zitting, waar dat vier jaar geleden nog 19 (OngebLees meerouwd) en 17 (Water Natuurlijk) was. De enige grotere partij die significante invloed in waterland wint, is de PvdA. De sociaaldemocraten zijn duidelijk beter in de nieuwe dagelijkse besturen vertegenwoordigd (van één op vier naar één op drie). Een opmerkelijk resultaat, aangezien de PvdA bij de waterschapsverkiezingen 0,2 procent verloor.  

 

  • /index.php/1929-verzet-beleggers-tegen-noodknop-ollongren
  • /index.php/1927-ontslag-een-ambtenaar-140-000-euro

Ontvang ook onze nieuwsbrief