EEN OP DRIE GELDERSE RAADSLEDEN BEDREIGD

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Van de Gelderse gemeenteraadsleden zegt maar liefst 32 procent met bedreigingen of agressie te maken te hebben. Dat blijkt uit een enquête van Omroep Gelderland.

Vrouwelijke raadsleden vaker slachtoffer

De regionale omroep enquêteerde ongeveer 400 raadsleden uit 51 gemeenten. Daaruit kwamenook meerdere voorbeelden van bedreigingen en agressie richting raadsleden. In Nijmegen moest een raadslid renne voor zijn leven omdat iemand hem met een stuk hout achterna kwam. Van een Betuws raadslid werd het huis besmeurd en bij een raadslid uit Zevenaar ontplofte een vuurwerkbom in de tuin in de periode dat de raad sprak over een asielzoekerscentrum. Ook intimidatie door middel van seksueel getinte opmerkingen komt helaas voor. Opvallend is dat vrouwelijke raadsleden vaker slachtoffer worden dan mannelijke. 38 procent van de vrouwelijke raadsleden heeft met bedreiging of agressie te maken, tegen 29 procent van hun mannelijke collega's.

Verhoging maximumstraf

Het percentage bedreigde raadsleden ligt in Gelderland boven het landelijk cijfer. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties becijferde vorig jaar dat 28 procent van de raadsleden met agressie en bedreigingen te maken heeft. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie (CCV) concludeerde dat dit voor 26 procent van de raadsleden geldt. Volgens Sjir Hanssen van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden (NVR) valt het cijfer mede zo hoog uit doordat het onderwerp bespreekbaarder wordt onder raadsleden en doordat de samenleving verhardt. Een aankomend wetsvoorstel dat voorziet in de verhoging van de maximumstraf voor de bedreiging van raadsleden zal volgens Hanssen weinig effect sorteren. Volgens moeten politieke discussies op een meer gematigde toon worden gevoerd.

 

  • /index.php/1858-aangifte-tegen-burgemeester-om-mishandeling-haan
  • /index.php/1856-andere-kleur-nodig-voor-stempassen

Ontvang ook onze nieuwsbrief