ANDERE KLEUR NODIG VOOR STEMPASSEN

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Bij de eerstvolgende gecombineerde verkiezingen voor Provinciale Staten en waterschappen moeten de stempassen een meer logische kleur krijgen.

Bij de eerstvolgende gecombineerde verkiezingen voor Provinciale Staten en waterschappen moeten de stempassen een meer logische kleur krijgen. De stempas voor de Staten moet lichtgeel worden en die voor de waterschappen blauw. Dat adviseert de Kiesraad in zijn evaluatie van de verkiezingen van 20 maart. 

De kennis over de Kieswet bij gemeenten kan en moet beter, vindt de Kiesraad. Het speciale Informatiepunt Verkiezingen kreeg bijna 3.000 vragen; vier jaar geleden waren dat er 2.342. De meeste vragen kwamen van gemeenten, met name over het vaststellen en bekendmaken van de uitslag en de Ondersteunende Software Verkiezingen. Niet alles bij die verkiezingen is vlekkeloos verlopen, concludeert de Kiesraad. Naast de (verwarrende) kleur van de stempassen (die voor de Staten waren blauw, die voor de waterschappen geel) waren er ook her en der problemen bij de bezorging van de stempassen, zoals in Heerlen, Lelystad en Rotterdam.

In een aantal gemeenten die in meerdere waterschappen liggen, werden fouten gemaakt bij het drukken van stempassen, zoals in Tilburg en Voerendaal. Daarnaast werden in de Zeeuwse plaats Oost-Souburg stembiljetten voor Zuid-Holland aangetroffen en in het Drentse Emmen Limburgse stembiljetten. Het probleem van lijstuitputting moet minister Ollongren van Binnenlandse Zaken oppakken, vindt de Kiesraad.

‘Op dit moment blijft bij vertegenwoordigende organen in dat geval een zetel leeg, behalve bij de kleinste vertegenwoordigende lichamen met minder dan dertien leden.’ De minister had vorig jaar toegezegd deze uitzondering tot regel te willen verheffen. Dat is nog niet gebeurd. 

  • /index.php/1857-een-op-drie-gelderse-raadsleden-bedreigd
  • /index.php/1855-freestylen-met-de-taaleis

Ontvang ook onze nieuwsbrief