GEMEENTEN HELPEN MENSEN MET ‘ONBEKENDE NATIONALITEIT’

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Gemeenten nemen het initiatief om inwoners die in Nederland geboren zijn maar geen nationaliteit hebben te helpen, meldt Trouw. Het zou gaan om ongeveer tienduizend personen, die door hun status ‘nationaliteit onbekend’ problemen ondervinden bij onder meer trouwen, reizen en het openen van een bankrekening.

Wetsvoorstel op de plank

Mensen met de status ‘nationaliteit onbekend’ moeten niet worden verward met erkend staatlozen. Deze laatste groep kan namelijk wél reisdocumenten aanvragen en kan ook mogelijk de Nederlandse nationaliteit krijgen. Mogelijkheden die er niet zijn voor mensen van wie de nationaliteit als onbekend geregistreerd staat. Omdat een wetsvoorstel dat daar een oplossing voor moet bieden, al sinds 2016 op de spreekwoordelijke plank ligt en nog niet naar de Tweede Kamer is gestuurd, nemen gemeenten nu het voortouw om deze groep te helpen.

Nauwkeuriger onderzoeken

De gemeente Utrecht gaat voortaan nauwkeuriger onderzoeken of mensen uit de desbetreffende groep als staatloos erkend kunnen worden. Amsterdam beoogt een soortgelijk plan. Trouw meldt verder dat er in Den Haag een initiatiefvoorstel ligt en dat daar in Rotterdam aan wordt gewerkt. Ook in Tilburg en in Eindhoven kwam het onderwerp aan bod in de gemeenteraden.

  • /index.php/1854-steenbergen-heeft-meer-grip-op-jeugdhulp
  • /index.php/1852-overheid-moet-boeten-bij-geven-onjuiste-informatie

Ontvang ook onze nieuwsbrief