Nieuws uit Escharen

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
 

 

 

Beeldvormende werkbijeenkomst Sportpark Kranenhof op 26 augustus 2019

De agendacommissie van de gemeenteraad van Grave heeft besloten om op maandag 26 augustus 2019 een openbare, beeldvormende werkbijeenkomst te organiseren over de herontwikkeling van het Sportpark Kranenhof. Deze werkbijeenkomst dient ter voorbereiding op de commissiebehandeling op 10 september en de raadsvergadering op 16 september 2019.

Agenda....

Lees meer

 

 

 

ONZE NIEUWE ACCOMMODATIE VAN DE EGS (STAND VAN ZAKEN)24/01/2019

Samenwerking Estria/GVV’57/SCV’58
Hoe staat het ervoor met de sportaccommodatie? 
Het is even stil geweest rondom de ontwikkelingen nieuwe sportaccommodatie na de informatieavonden van het afgelopen jaar. 
Is er verder aan gewerkt en zijn er nieuwe ontwikkelingen? 
Terechte vragen waar antwoorden bij horen:

Na de verschillende informatieavonden, waaronder in de aula van het Merlet College, is er inderdaad gestaag verder gewerkt. Het Programma van Eisen (PvE) is door een grote groep vrijwilligers samen gesteld en daarna door een kleinere groep verder uitgewerkt. Vooral de financiële onderbouwing kostte tijd, zeker omdat het een belangrijk onderdeel is. Deze onderbouwing is in samenwerking met externe expertise én (kundige!) vrijwilligers (en heel veel uren) een gedegen document geworden. In dit proces is er zeer nauw samengewerkt met de gemeente Grave.

De belangrijkste vraag die hierbij beantwoord moet worden: “Is een gezamenlijke sportaccommodatie financieel haalbaar?”
Het heeft geresulteerd in een voorstel van het college dat op 22 januari 2019 aan de gemeenteraad gepresenteerd is door een aantal leden van de werkgroep sportaccommodatie van de Samenwerking Estria/GVV’57/SCV’58. 
Op 12 februari 2019 zal dit voorstel in de gemeenteraad in stemming gebracht worden. Gaat de gemeenteraad de financiële dekking geven, mochten de 3 voetbalverenigingen Estria, GVV’57 en SCV’58 en de Hockey Club Grave (HCG), hier uiteindelijk voor stemmen. (Uit de presentatie 2018)

Lees meer

 

Plaquette bij Wilhelminaboom geplaatst

 

Afgelopen woensdag is bij de Wilhelminaboom op het Burgemeester de Bourbonplein een plaquette geplaatst. Dit initiatief is ruim 1 jaar geleden door Tonnie Roefs-van den Hoogen, lid van EstersHeem, bedacht en bij de Gemeente aangevraagd . In februari jl. werd een motie van de Lokale Partij Gr...

Lees meer

 

Randweg bij Escharen van de baan

ESCHAREN - In het dorp Escharen kan de vlag uit. Er komt namelijk geen randweg die de provinciale weg de N321 vanuit Cuijk verbindt met de N324 die vanuit Oss naar Grave gaat. De coalitiepartijen LPG en CDA hebben dat in het nieuwe bestuursprogramma voor de komende vier jaar laten opnemen.

,,We gaan geen medewerking verlenen aan een dergelijke randweg’’, bevestigt LPG-fractievoorzitter Astrid Bannink. ,,Een randweg bij Escharen is niet meer dan het verleggen van het probleem.’’

Dit is voor ons een mooie verrassing. Wat mij betreft gaat hier de vlag uit

Henk Wijdeven, Dorpsraad Escharen

Een weg langs Escharen was een van de mogelijkheden om de huidige drukke Elisabethstraat in Grave te ontlasten. Door die straat denderen nu dagelijks 11.000 voertuigen, waaronder veel zware vrachtwagens. Vooral wanneer er op de A73 of de A50 files ontstaan, en dat is bijna dagelijks, loopt het op de Elisabethstraat helemaal vast.

Daar moet dus een oplossing voor komen. Daar is iedereen het ook wel over eens. Bewoners van die straat trokken anderhalf jaar geleden in deze krant aan de bel. Er volgde in de gemeenteraad van Grave een motie die door zes van de zeven raadsfracties werd ingediend. Daarin werd opgeroepen haast te maken met een oplossing voor de doorgaande weg door Grave.

Handtekeningen

Er werden vijf varianten ontwikkeld, waarvan een randweg bij Escharen er een was. De dorpsraad Escharen Ziet Vooruit zamelde vervolgens handtekeningen in om aan te geven dat het dorp niet zit te wachten op een weg door het Esterse natuurgebied die Escharen ook nog eens van Grave zou afsnijden.

,,Die variant had toch al niet onze voorkeur’’, zegt Bannink. ,,Maar nu hebben we het in ons bestuursakkoord op kunnen nemen.’’ 
,,Dit is voor ons een mooie verrassing’’, reageert Henk Wijdeven, bestuurslid van de dorpsraad in Escharen. ,,Wat mij betreft gaat hier de vlag uit’’, aldus Wijdeven.

,,Ik kan me voorstellen dat ze in Escharen hier blij mee zijn’’, zegt Bannink. ,,Maar in de Elisabethstraat zullen ze minder gelukkig zijn.’’

Rondweg Haps

Bannink denkt al wel over andere mogelijkheden om de Elisabethstraat te ontlasten. ,,Het mijden van vrachtverkeer op de weg vanuit Cuijk zou al heel veel helpen. Het zou beter zijn wanneer de vrachtwagens over de nieuwe rondweg bij Haps worden geleid’’, legt Bannink een ook al eerder geopperde variant uit.

Volgens Bannink voert wethouder Ben Peters (CDA) al gesprekken met de provincie om tot een snelle oplossing voor de Elisabethstraat te komen.

 

Visexcursie Hooge Raam

ESCHAREN - Waterschap Aa en Maas, provincie Noord-Brabant en Stichting RAVON (Reptielen, Amfibieën en Vissen Onderzoek Nederland) zetten zich in voor schoon water en een gevarieerde visstand in sloten en beken. Zij werken samen met onder meer agrarische natuurverenigingen, hengelsportverenigingen en natuurorganisaties om die doelen te realiseren. Zondag 22 juli kunnen belangstellenden dat met eigen ogen zien in de Hooge Raam tussen Langenboom en Escharen.

Lees meer

 

Doldwaas naar de titel

Van JULIAN DROOG de Gelderlander

 

Club uit Escharen verslaat Toxandria door late goal

De krankzinnige kampioensweek is voorbij. Estria heeft de eerste titel sinds 2001 eindelijk binnen. Trainer Ivo Rossen is als speler bepalend.

https://visiolink-persgroep.akamaized.net/v1/data/degelderlander/13670/www/assets/a169059754i0006_max1024x.jpg

De rookpotten waren al bijna opgeborgen. Het vierde kampioensscenario, volgende week in de uitwedstrijd tegen GVV'57, werd langdurig doorgenomen langs het veld. Verregend had heel Estria zich gisteren neergelegd bij een nieuwe mislukte titelpoging. De derde in acht dagen.

Maar in de laatste minuten van het thuisduel met Toxandria speelde het droomscript zich af. Concurrent Gassel gaf de 2-1 voorsprong weg in de thuiswedstrijd tegen Odiliapeel (2-3) en in Escharen maakte wie anders dan Ivo Rossen, trainer én speler, de comeback tegen 'Tox' compleet: 3-2.

De ex-profvoetballer, architect van het elftal, maakte met een penalty in de slotminuut een einde aan een krankzinnige kampioensweek en een doldwaas titelduel. ,,Wat een enorme opluchting", sprak Rossen (36) na de uitreiking van de medailles. ,,Die goal maakt het verhaal wel compleet. We hebben het onnodig spannend gemaakt."

Estria had vorige week in de uitwedstrijd tegen Gassel al de titel kunnen pakken, maar door de 2-0 nederlaag werd het verschil met de concurrent juist verkleind. Op Hemelvaartsdag volgde kans nummer twee, maar doordat Gassel ook won deed de 7-0 zege op De Willy's er niet toe.

Gisteren zou het dan echt gaan gebeuren, maar in de eerste helft speelde zich het horrorscenario af. Estria liet grote kansen liggen, Toxandria was juist uiterst effectief. Via Melvin van Lankveld kwamen de gasten in de tiende minuut op voorsprong, na ruim een half uur spelen verdubbelde Jeroen van Raaij de marge.

Pas in de 55ste minuut werd de ommekeer ingeluid. Roy Hurkens schoot hard raak voor de 1-2. Na de rode kaart van Toxandria-speler Ferre van Kraaij voor een harde overtreding op Hurkens, tikte Roel van de Bogaard in de 62ste minuut de gelijkmaker binnen.

In de zeventigste minuut moest ook Estria met tien spelers verder, doelpuntenmaker Hurkens kreeg rood voor een harde tackle op Patrick Ypma. In de absolute slotfase kwam er eerst goed nieuws via de hotline tussen Escharen en Gassel, na de benutte strafschop van Rossen was het feest compleet. Na een seizoen keert Estria terug in de vierde klasse, de eerste titel sinds 2001 (zesde klasse I) is binnen.

,,We waren natuurlijk op jacht naar de 3-2, toen ik hoorde dat Gassel achterstond", sprak Rossen. ,,Ik heb voor de zekerheid nog expliciet gevraagd of het wel klopt, maar Rens (van Dongen, aanvoerder, JD) zei terecht dat we gewoon zelf moesten winnen. Mooi dat het op deze manier gelukt is."

De coach roemde zijn teamgenoten. ,,De tweede seizoenshelft ging het allemaal moeilijker dan voor de winterstop, maar de jongens zijn keihard blijven werken. Ik had niets te klagen."

Rossen had gisteren op zijn tandvlees gelopen. De pijn in zijn rechterhamstring had de aanvallende middenvelder de laatste twintig minuten verbeten. Terwijl de veteraan zichtbaar uitgeput de felicitates ontving, stonden zijn spelers alweer te springen en te dansen. De fakkels gingen van hand tot hand. De coach hield afstand. ,,Dat hossen is niets voor mij. Ik heb overal pijn."

Ook voor Rossen had de titel geen week langer moeten uitblijven.

Estria: Ten Haaf; Derksen, Van Dongen, Van Eck, Paters (56. Peters); Roy Hurkens, Rossen, Cruysen; Van der Bijl, Jordy Hurkens, Van de Bogaard.

Toxandria: Albers; Ypma, Van de Ven, De Wit, Versteegen (74. Brandts); Van Raaij, Bongers, Van Lankveld; Van Kraaij, Bulkens, Dekkers (61. Rongen).

 

 

De Kernpunten voor Escharen van Edwin van Kraaij

De komende jaren wil ik me graag voor de gemeente inzetten en in het bijzonder voor Escharen om onder andere te realiseren:

  • Verhoging van het budget voor groenbeheer.
  • Niet meewerken aan het plan van een nieuwe weg tussen Estersveld en Escharen als tracé variant voor de N321.
  • ’t Dorpshuus behouden en ontwikkelen als kloppend hart van Escharen.
  • Proactief meewerken aan het samenwerkingsproces van voetbalvereniging Estria.
  • Toeristische initiatieven stimuleren om Escharen met haar historische bezienswaardigheden en haar prachtige buitengebied op de kaart te zetten.
  • Woningen bouwen naar behoefte, die passen in Escharen.
  • Lokale sociaal-maatschappelijke initiatieven ondersteunen waar mogelijk.

Heeft u zelf nog meer aandachtspunten voor Escharen, neem dan gerust contact met mij (Edwin van Kraaij) op, tel.nr. 06-21963879

Ik denk graag samen met u in mogelijkheden i.p.v. problemen. Met mijn energie en enthousiasme zal ik me voor 100% inzetten om samen met U te werken aan een prettige leefomgeving.

Ik ben er voor Escharen samen met U!

 

Wilhelminaboom krijgt plaquette

Op voorstel van de LPG-Grave heeft de raad afgelopen dinsdag een Motie aangenomen om de Wilhelminaboom in Escharen te voorzien van een plaquette.

De Gelderlander 8 - 2 - 2018

Escharen

De Wilhelminaboom die op het Burg. de Bourbonplein in Escharen staat, wordt voorzien van een plaquette. Daarop worden, op initiatief van Esters Heem, de gegevens van de lindeboom vermeld. De boom is geplant in 1898 ter herinnering aan de kroning van koningin Wilhelmina. De gemeente Grave kijkt of er meer monumentale bomen zijn, zoals de Julianaboom in Gassel, die ook een plaquette moeten krijgen.

 

Pruuf de Lente

Geniet van een smaakvolle tocht door het landschap rondom De Kuilen en schuif aan bij vijf verschillende culinaire gelegenheden om de lente ook te proeven. Pruuf de Lente is de ideale combinatie van bewegen en onderweg lekkere hapjes nuttigen in een mooie omgeving.

Op zondag 25 maart kunt u vanaf 10:00 uur tot 14:00 uur elk uur starten bij Het Glaslokaal in Langenboom aan uw tocht. De wandeltocht is uitgezet tussen vijf culinaire adressen in Mill en Langenboom. Op het startpunt geniet u van de eerste lente-proeverij om vervolgens naar het tweede gastvrije adres te lopen. Bij De Valkhoeve schuift u aan voor een lekker gerechtje om daarna door te reizen naar Onder De Kersenboom, Libre’s Eeterij en Het MoMent. Uiteindelijk eindigt u weer bij het beginpunt Het Glaslokaal. De wandeltocht is bijna 8 KM lang en voert u door het wisselende landschap in het natuurgebied rondom De Kuilen waar u zult zien hoe de Lente ontluikt.

Lees meer

 

Edwin van Kraaij: 3e op de Kieslijst van de LPG

 

Esterse Minipers

Gezellig samenzijn met nieuwkomers in dorpshuis Escharen

ESCHAREN - Afgelopen zaterdag was er een gezellig samenzijn in het Esterse dorpshuis van mensen die al lang in Grave wonen en mensen die nieuwkomer zijn. Een verslagje van Lidy van Geel. (foto's: Matt Gerrits)

De nieuwkomers zijn uit hun geboorteland gevlucht omdat daar oorlog is. Nu zijn ze heel blij dat ze in Grave mogen wonen. Anatollie uit Burundi en Dyala uit Syrie hebben daarom deze avond georganiseerd. Ze willen graag meer in contact komen met de Gravenaren.

Lees meer

 

 

Bardoel - van Lier Award

Bardoel - van Lier Award naar Ellen van Kraaij en Rian van de Ven!
Voor de 5e keer is bij sv Estria de Bardoel van Lier Award uitgereikt. Een Award, beschikbaar gesteld door hoofdsponsor Fysiotherapiepraktijk Bardoel van Lier, die wordt uitgereikt aan een persoon of groep mensen die zich op onderscheidende wijze heeft ingezet om s.v. Estria een socialere en vitalere sportclub te maken met een positieve impact, die nog verder kan reiken dan de vereniging’. 
Tijdens de nieuwjaarsreceptie is deze is dit jaar uitgereikt aan Ellen van Kraaij en Rian van de Ven.
Deze vrijwilligers pur sang, zetten zich al sinds jaar en dag enorm in voor eigenlijk zo’n beetje alle initiatieven in de Esterse maatschappij. Bestuurs- en commissie- en klustaken bij sv Estria, maar ook voor het Esters heem, De Esterse Kwis, Esters Welzijn, de Raamrun, de Minipers, buurtvereniging, koor, en eigenlijk zo’n beetje bij het grootste deel van de evenementen in het dorp.
Deze twee dames, zusjes, hebben een indrukwekkende lijst aan taken die zij op zich nemen, maar ze zijn er ook meester in om zichzelf altijd op de achtergrond te houden. Meer dan terecht zijn zij dit jaar dan ook in het zonnetje gezet met deze prijs en waardering. Lees verder op www.esteren.nl

 

Gezellige nieuwjaarsreceptie in 't Dorpshuus
Maandag 1 januari hebben circa 150 dorpsgenoten elkaar een gelukkig nieuwjaar gewenst tijdens de nieuwjaarsreceptie in ’t Dorpshuus in Escharen. De receptie was het eerste wapenfeit van de nieuwe stichting, die vanaf 1 januari het beheer van ’t Dorpshuus regelt. Alle bezoekers werden ontvangen met een feestelijk glaasje champagne en zangeres Pearl zorgde voor een passende muzikale invulling van de zeer gezellige middag.

Meer

Ontvang ook onze nieuwsbrief