SLIMMER MALEN SCHEELT BAKKEN ENERGIE

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Door sluizen, stuwen en gemalen op slimme momenten te bedienen, kunnen waterschappen bij elkaar een hoeveelheid stroom besparen die overeenkomt met 15.000 huishoudens. Tegelijk hebben energiebedrijven en netbeheerders daardoor een afzet van meest duurzaam opgewekte stroom die ze anders in dure batterijsystemen moeten opslaan.

Dat blijkt uit een langlopend onderzoek dat kennisinstituut Deltares in samenwerking met de TU Eindhoven uitvoerde bij vier waterschappen. De onderzoekers ontwikkelden ook (open source) software die de waterbeheerders voorrekent wanneer ze moeten pompen. Dat doet het systeem op basis van de actuele waterstanden in het stroomgebied, pompcurves van de gemalen, neerslagverwachtingen en de actuele energieprijs. De resultaten worden vandaag, 14 maart, bekend gemaakt op het symposium 'slim malen' in Amersfoort dat kenniscentrum STOWA organiseert.

Pompenergie

Uit de studie blijkt dat de vier onderzochte waterschappen Hoogheemraadschap Noord Hollands Noorderkwartier, Wetterskip Fryslân, Zuiderzeeland en Rivierenland dertig tot zeventig procent van de energiekosten en CO2-uitstoot zouden besparen. De pompenergie van de gemalen is de een na grootste kostenpost (na rioolwaterzuivering) voor de waterschappen.

Lees meer

  • /index.php/1626-open-dag-van-provinciehuis-in-s-hertogenbosch-op-16-maart-2019
  • /index.php/1624-geen-vervolging-na-afluisteren-gemeenteraad-kerkrade

Ontvang ook onze nieuwsbrief