VERTROUWEN IN AMBTENAREN GROEIT

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

De ambtenaar mag zich verheugen in een toenemend vertrouwen in de samenleving. Bleef het drie jaar geleden nog steken op 42,6 procent, in 2018 is het gestegen tot 46,6 procent.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Net als het vertrouwen in de ambtenaar is ook het vertrouwen in de politie gegroeid: bijna drie kwart van de Nederlanders geeft aan vertrouwen in die institutie te hebben. Onverminderd hoog blijft eveneens het vertrouwen in de rechtelijke macht: ruim boven de 70 procent.

Tweede Kamer
Uit het CBS-onderzoek blijkt ook dat het vertrouwen in de Tweede Kamer en de Europese Unie in de afgelopen  twee jaar licht is gestegen. Opvallend daarbij is dat het vertrouwen in de Europese Unie aanzienlijk groter is dan het vertrouwen in de Tweede Kamer: 54 versus 42 procent.

Het vertrouwen neemt toe met het niveau van de opleiding. Dat is sinds 2012 niet veranderd. In 2018 heeft 43 procent van de mensen met alleen basisonderwijs vertrouwen in de medemens. Dat vertrouwen loopt op tot 84 procent bij de groep met een universitaire opleiding.

Lees meer

  • /index.php/1622-gemeentelijke-investeringen-in-bouw-suboptimaal
  • /index.php/1620-verkiezingen-ps2019-astrid-bannink-lokaal-brabant-pagina

Ontvang ook onze nieuwsbrief