BIJNA 180 DEELNEMENDE PARTIJEN AAN STATENVERKIEZINGEN

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Aan de Provinciale Statenverkiezingen van volgende maand willen in totaal 179 partijen meedoen. Er zijn 570 zetels te verdelen. In Zuid-Holland hebben inwoners de meeste keuze: daar willen zeventien partijen aan de Statenverkiezingen meedoen. In Overijssel en Limburg dingen met dertien partijen het minst aantal partijen mee naar een of meerdere statenzetels.

Centraal stembureau

Dat blijkt uit gegevens die de Kiesraad woensdag bekend heeft gemaakt. Het centraal stembureau in elke provincie beslist vrijdag welk partijen aan alle voorwaarden voldoen en daarmee daadwerkelijk aan de verkiezingen mogen meedoen.

24 ‘lokale’ partijen

De PVV, Forum voor Democratie en DENK willen in alle provincies meedoen aan de verkiezingen. In Zuid- en Noord-Holland wil NIDA een gooi doen naar een of meer zetels in de Staten. 24 ‘lokale’ partijen doen aan de statenverkiezingen mee, zoals Groninger Belang, de Onafhankelijke Partij Drenthe en Lokaal Brabant. Code Oranje doet in vier provincies mee: in Noord- en Zuid-Holland, Noord-Brabant en Gelderland (onder de naam Lokale Partijen Gelderland – Code Oranje). Alleen in Overijssel doet geen enkele lokale partij aan de verkiezingen mee, maar louter ‘landelijke’.

  • /index.php/1528-raadsleden-grave-schrikken-van-kosten-archeologisch-onderzoek
  • /index.php/1526-mijn-debuut-in-de-politieke-arena

Ontvang ook onze nieuwsbrief