Maashorst wordt de naam, maar hoe fusiegemeente Uden-Landerd eruit gaat zien is nog de vraag

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

UDEN/LANDERD - Hoe de nieuwe gemeente eruit moet gaan zien, mogen de inwoners komende maanden aangeven maar één belangrijk punt ligt al min of meer vast: Maashorst wordt de naam van de fusiegemeente Uden-Landerd. 

Hans van Alebeek BN

,,Daar kan en mag iedereen nog op reageren”, benadrukte burgemeester Henk Hellegers van Uden.  Voordeel van nu al kiezen is dat de naam straks meegenomen kan worden in het eindvoorstel aan het ministerie van Binnenlandse Zaken dat volgend voorjaar klaar moet zijn. Als daar geen naam in staat, wordt de naam Uden en kan de nieuwe gemeenteraad pas in 2022 besluiten om dat te wijzigen.  

Reuring 

We gaan Schaijk niet extra kietelen

Marnix Bakermans, burgemeester

Collega Marnix Bakermans van Landerd benadrukte dat nu de inwoners, clubs en instellingen aan zet zijn om aan te geven wat zij verwachten van de nieuwe gemeente. ,,We willen zo veel mogelijk reuring”, zei hij, desnoods op onconventionele manieren. ,,Om te voorkomen dat het alleen maar reacties worden van de bekende gezichten in de bekende zaaltjes.”

Alle kernen, van Odiliapeel tot Reek, worden komende maanden daarbij op gelijke wijze benaderd. ,,Nee, we gaan Schaijk niet extra kietelen”, zei Bakermans. In die kern is het verzet tegen de herindeling het grootst maar dat wil niet zeggen dat er daarom een aparte benadering komt, zei hij. Net zo min als er aan de kernen in Landerd straks een aparte keuze - Uden of liever Oss - wordt voorgelegd. DS97 uit Schaijk zou dat graag zien, maar beide colleges kiezen daar niet voor.

Ontvang ook onze nieuwsbrief