HERINDELINGSPERIKELEN IN HET LAND

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

De herindelingshausse lijkt voorbij, maar er moet en staat er nog een en ander te gebeuren. Vooral in Noord-Holland en Noord-Brabant. Dat blijkt uit een inventarisatie van Binnenlands Bestuur.

De herindelingsgolf lijkt voorbij, maar her en der in het land moet en staat er nog een en ander te gebeuren. Vooral in Noord-Holland, Noord-Brabant, Groningen en mogelijk in Zuid-Holland. Dat blijkt uit een inventarisatie van Binnenlands Bestuur. 

Overblijvers

Veendam, Pekela en Stadkanaal zijn straks de enig zelfstandig overgebleven Groningse gemeenten, als in 2021 Appingedam, Delfzijl en Loppersum zijn gefuseerd.  ‘De bal over de bestuurlijke toekomst ligt nu bij de drie gemeenten, in het huidige college komt dit niet meer aan bod’, laat een woordvoerder van de provincie weten. De drie gemeenten staan echter lijnrecht tegenover elkaar.

Geen toegevoegde waarde

‘De gemeenteraad van Pekela is nog altijd voor een herindeling met de gemeenten Stadskanaal en Veendam en is tegen een herindeling met alleen Veendam’, aldus een woordvoerder van Pekela. Het college volgt het standpunt van de raad. Stadskanaal wil herindelen, mits het op een constructieve manier gebeurt. Het klimaat is daar nu niet naar, zo laat de gemeente weten. Veendam wil niet per se zelfstandig blijven, maar wil dat een fusie toegevoegde waarde heeft voor de inwoners. De enige herindelingsoptie die er in de provincie nog is – Veendam, Pekela, Stadskanaal – heeft in de ogen van de Veendamse raad onvoldoende toegevoegde waarde en is van onvoldoende strategisch belang. Veendam wil het liefst fuseren met Pekela, maar Pekela wil niet alleen met Veendam fuseren.

Lees meer

  • /index.php/1475-politie-mag-gebruik-maken-van-200-000-prive-camera-s
  • /index.php/1471-rechtmatigheid-wordt-zaak-van-b-w

Ontvang ook onze nieuwsbrief