Boekel blokkeert groei van milieudienst

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

De omgevingsdienst wil meer doen. Dat kost geld en alle gemeenten moeten daarvoor opdraaien.

CUIJK/BOEKEL - Een poging van de Omgevingsdienst Brabant-Noordoost (ODBN) om nog meer gemeentelijke taken naar zich toe te trekken, lijkt op voorhand mislukt. De dienst heeft hiervoor handtekeningen van alle zestien aangesloten gemeenten en de provincie nodig, maar de gemeente Boekel heeft al een veto uitgesproken.

Kees Backx de Gelderlander

De dienst, die voor de gemeenten (waaronder die in het Land van Cuijk) en de provincie een aantal wettelijke verplichte milieutaken uitvoert, wil daarnaast taken waar één of enkele gemeenten om vragen, zogeheten ‘verzoektaken’, in álle gemeenten kunnen uitvoeren. Bijvoorbeeld bouw- en woningtoezicht of advisering over energie of natuur. Dat zou betekenen dat alle gemeenten dan moeten gaan betalen voor werk waar ze niet om gevraagd hebben of wat ze zelf al doen.

De Boekelse gemeenteraad heeft zich al uitgesproken tegen het plan. Dat stelt het bestuur en de directie van de regionale milieudienst voor een probleem: dat heeft unanieme instemming nodig van alle colleges van B en W. Dus heeft ODBN-directeur Jan Lenssen deze maand een gesprek met het Boekelse college. ,,Wij moeten handtekeningen binnenhalen”, zegt hij.

  • /index.php/1460-miljoen-woningen-voor-2030-is-niet-realistisch
  • /index.php/1458-rug-hoogleraar-maarten-allers-fusie-gemeenten-levert-niks-op

Ontvang ook onze nieuwsbrief