HUURPRIJS WINKELS BLIJFT DALEN

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

De huurprijs voor winkellocaties blijft in heel Nederland dalen. Alleen in Amsterdam duwen toeristen de prijs voor een winkelpand steeds verder op.

Inventarisatie

Dat blijkt uit een jaarlijkse inventarisatie van vastgoedadviseurs JLL van Nederlandse huurprijzen. Het is voor steden buiten de top-5 al het zesde jaar op rij dat de winkelhuren dalen. Vooral de kleinere winkelkernen hebben daar last van. Steden onder de 100.000 inwoners zagen een daling van 4,5 procent. Ter vergelijking: een winkelpand aan het Damrak is inmiddels 25 procent duurder dan vorig jaar.

Leefbaar

De dalende prijzen zijn slecht nieuws voor gemeenten die al worstelen om hun winkelgebieden leefbaar te houden en leegloop te vermijden. Retailers zijn volgens JLL onzeker over de winkelmarkt, de stijgende loonkosten en het groeiende aantal online aankopen. Daardoor worden er minder nieuwe filialen geopend, en moeten vastgoedbeheerders de prijzen verder verlagen.

Lichtpuntjes

Maar JLL ziet wel lichtpuntjes. Zo blijken locaties waar is geïnvesteerd in verbeteringen wel een huurprijsstijging zien, zoals winkelcentrum Eggert in Purmerend, City Plaza in Nieuwegein en Mall of the Netherlands in Leidschendam. Bovendien stelt JLL dat de dalende huurprijzen ook weer positief kunnen uitpakken voor de retailers. Het probleem voor veel winkels is de laatste tijd niet de omzet, maar de snel stijgende kosten die voor beperkte winstmarges zorgen.

  • /index.php/1456-subsidie-voor-afkoppelen-regenpijp-cuijk-mill
  • /index.php/1454-de-sluis-bij-grave-is-een-knelpunt

Ontvang ook onze nieuwsbrief