BURGEMEESTERS ZIJN NIET VERLEGEN

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Burgmeesters in Nederland ‘houden allemaal van mensen, ze houden van afwisseling, hebben enorm veel energie en zijn maatschappelijk gedreven. Verlegen zijn ze allerminst en ze hebben een intrinsieke behoefte om van betekenis te zijn voor anderen’.

Geen eenheidsworst

Dat staat te lezen in het onderzoek Wie zijn de burgemeestersWat onderscheidt de Nederlandse burgemeester van andere Nederlanders? Het onderzoek is in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken uitgevoerd door de adviesbureaus BMC en De Beuk. Zij hebben daarvoor de persoonlijkheidsprofielen bekeken van 121 burgemeesters; bijna een derde van alle Nederlandse burgemeesters. Dit betekent niet dat de burgemeesters een eenheidsworst vormen. De 121 burgemeesters verschillen in allerlei andere eigenschappen net zo veel als mensen in andere beroepsgroepen, zo stellen de onderzoekers van BMC en De Beuk. ‘Er is juist sprake van veelkleurigheid.’

Overtuigen

Burgemeesters houden ten opzichte van de gemiddelde Nederlander bovengemiddeld van overtuigen en enthousiasmeren. Ten opzichte van de gemiddelde Nederlander geven ze vaker aan maatschappelijk betrokken te zijn. Burgemeesters hebben een ‘overwegend nuchtere aard’, zo blijkt uit het onderzoek. Mede daardoor staan praktische oplossingen bij burgemeesters ‘scherp in het vizier’. De meeste burgemeesters vinden het belangrijk wat anderen van hen vinden, vrouwen ietsje meer dan mannen. ‘Veel burgemeesters bedienen zich van een krachtige, verbaal dominante manier van sturen’, zo concluderen de onderzoekers verder. Burgemeester die last hebben van stress, willen te veel domineren, overmatig controleren en zijn rusteloos.

Lees meer

Ontvang ook onze nieuwsbrief