NUL EURO UIT ‘STROPPENPOT’ IS ONREDELIJK

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Tekorten in het sociaal domein hebben ze zeker en een aanvraag voor een bijdrage uit de ‘stroppenpot’ deden ze ook. Maar onder meer de gemeenten Terneuzen, Hof van Twente, Rhenen en Simpelveld kregen nul op het rekest.

Terneuzen had het zien aankomen, maar vindt het onredelijk dat er een hoge drempel is gehanteerd. ‘Bovendien vinden wij dat beide beleidsvelden niet gezamenlijk maar afzonderlijk moeten worden beoordeeld’, zo laat een woordvoerder van Terneuzen weten.

Drempel

De gemeente had over 2016 en 2017 een tekort op de jeugdhulp van in totaal ruim 2,2 miljoen euro. De drempel om voor het Fonds tekortgemeenten in aanmerking te komen, lag op gecumuleerd 40 euro per inwoner (voor de Wmo en jeugdzorg samen). Die drempel haalt de gemeente op de jeugdhulp alleen al, maar op de Wmo heeft de gemeente een overschot.

Structurele toename

‘Door het vaststellen van een drempelbedrag voor jeugd en Wmo lopen wij die compensatie mis’, aldus Terneuzen in haar brief aan het Fonds tekortgemeenten. Daarin verzocht de gemeente om bijstelling van het gehanteerde drempelbedrag, zodat de gemeente toch voor compensatie in aanmerking zou komen. Dat is niet gebeurd. Terneuzen krijgt niets uit de stroppenpot. Het tekort op de jeugdhulp is telkens bijgepast uit het overschot dat de gemeente in die jaren op de Wmo had. ‘Dit overschot neemt echter jaarlijks steeds verder af, terwijl de kosten voor de jeugdhulp structureel toenemen’, zo schreef Terneuzen aan het Fonds.

Lees meer

 

  • /index.php/1342-kamer-bezorgd-over-tekorten-jeugdzorg
  • /index.php/1339-gemeenten-jeugdzorg-opnieuw-duurder

Ontvang ook onze nieuwsbrief