GEMEENTEN: JEUGDZORG OPNIEUW DUURDER

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

De jeugdzorg wordt dit jaar opnieuw duurder. Driekwart van de gemeenten geeft meer geld uit aan de jeugdzorg dan ze vorig jaar hebben gedaan. Dat blijkt uit een enquĂȘte van Binnenlands Bestuur en de NOS waaraan ruim 200 gemeenten hebben meegedaan.

Meer uitgeven

Dat is opmerkelijk, omdat gemeenten vorig jaar al te maken hadden met een flinke begrotingsoverschrijding: in 2017 werd er 650 miljoen euro (bijna 20 procent) meer uitgegeven aan de hulp aan jongeren dan ze hadden verwacht. Dit jaar gaat driekwart van de gemeenten daar nog eens overheen. De helft van de gemeenten in het onderzoek zegt bovendien nu al te weten volgend jaar nog meer te gaan uitgeven.

Aanspreken reserves
Gemeenten geven aan als gevolg daarvan minder geld over te houden voor andere gemeentelijke taken. In de helft van de gemeenten met stijgende kosten gaat het ten koste van de langdurige zorg aan chronisch zieken en ouderen, zoals thuiszorg. In een kwart van de gemeenten wordt het geld ook weggehaald bij andere posten die niets met de zorg te maken hebben of worden de algemene reserves aangesproken.

Lees meer

  • /index.php/1340-nul-euro-uit-stroppenpot-is-onredelijk
  • /index.php/1329-herontwikkeling-locatie-de-sprankel-en-omgeving-2

Ontvang ook onze nieuwsbrief