BUITENLANDS GELD VOOR SOCIALE PROJECTEN

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Er is een nieuwe markt ontstaan voor beleggers die de wereld willen verbeteren. De Nederlandse Waterschapsbank biedt daarom nieuwe soorten obligaties aan en daarmee halen ze veel internationaal geld op. Maar dat mag niet lukraak uitgeleend worden.

Affordable Housing Bonds

Investeerders van over de hele wereld interesse in wat de Nederlandse Waterschapsbank (NWB Bank) verkoopt. Zeker sinds de bank, met haar reputatie als uiterst stabiele investering, de Affordable Housing Bonds (AHB’s) uitgaf. Wat deze obligatie bijzonder maakt, zijn de voorwaarden: het geld dat de NWB Bank hiermee ophaalt, moet aan sociale woningbouweisen voldoen. Bij de meest recente uitgave in april was er wederom veel vraag.

Sociale woningbouw

De NWB Bank leent aan waterschappen, gemeenten, ziekenhuizen; maar de sociale woningbouw was goed voor 64 procent van de kredietverlening aan de Nederlandse publieke sector in 2017. ‘Zij vormen meer dan de helft van onze balans’, zegt Treasury Manager Tom Meuwissen, ‘ en dat is de reden dat we in 2017 begonnen met de Affordable Housing Bonds.’ De noodzaak voor een Nederlandse naam is er niet echt, want de bank bereikt met de papieren vooral internationale investeerders.

Lees meer

Ontvang ook onze nieuwsbrief