Grave moet met nieuwe stuw voeten droog kunnen houden

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

GRAVE - Een simpel muurtje met daarin een klep die de doorgang van het water regelt. Zo’n stuw moet er samen met de aanleg van een paar kades voor zorgen dat Grave droge voeten houdt in het geval het riviertje De Raam de hoeveelheid regenwater niet meer aankan en de rivier de Maas hoog staat.

Door Herman Wissink

De stuw in de Graafsche Raam moet komen ter hoogte van de Rotscheweg en de Egweg in Escharen. Door de stuw te sluiten ontstaat er een waterbekken waar 600.000 kuub water geparkeerd kan worden, goed voor 240 olympische zwembaden.

,,Een eenvoudig middel waardoor voorkomen kan worden dat er wateroverlast in de stad Grave ontstaat’’, legt wethouder Ben Peters uit.

Honderd jaar

De kans dat er wateroverlast in Grave ontstaat mag niet meer dan eens in de honderd jaar zijn. Dat is de opdracht die de waterschappen hebben. Behalve het realiseren van een waterbekken moest volgens het bureau Arcadis, dat de hoogwateraanpak in Grave heeft bekeken, het gemaal Van Sasse gerenoveerd worden. Dat is in 2015 al gebeurd, waardoor de pompcapaciteit van het gemaal met 20 procent is verhoogd. Daarmee zit het gemaal aan zijn maximale capaciteit.De stuw in de Graafsche Raam moet komen ter hoogte van de Rotscheweg en de Egweg in Escharen. Door de stuw te sluiten ontstaat er een waterbekken waar 600.000 kuub water geparkeerd kan worden, goed voor 240 olympische zwembaden.

 

,,Een eenvoudig middel waardoor voorkomen kan worden dat er wateroverlast in de stad Grave ontstaat’’, legt wethouder Ben Peters uit.

Honderd jaar

De kans dat er wateroverlast in Grave ontstaat mag niet meer dan eens in de honderd jaar zijn. Dat is de opdracht die de waterschappen hebben. Behalve het realiseren van een waterbekken moest volgens het bureau Arcadis, dat de hoogwateraanpak in Grave heeft bekeken, het gemaal Van Sasse gerenoveerd worden. Dat is in 2015 al gebeurd, waardoor de pompcapaciteit van het gemaal met 20 procent is verhoogd. Daarmee zit het gemaal aan zijn maximale capaciteit.

Lees meer

Ontvang ook onze nieuwsbrief