Politie moet zich beraden op evenementenveiligheid

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Hoeveel politie-inzet hebben gemeenten eigenlijk nodig voor het waarborgen van veilige evenementen? Nu is het moment om een eenduidig afwegingskader te maken, waarvoor de politie allereerst bij zichzelf te rade moet gaan.

Met de recente afwezigheid van politie bij onder andere Decibel Outdoor, een Europese wedstrijd van PSV en de Wereldhavendagen, staat de inzet bij evenementen volop in de belangstelling. Niemand zal ontkennen dat de politie een belangrijke taak heeft in onze samenleving, een taak die juist op evenementen en andere drukke plaatsen ten uitvoer moet worden gebracht. Denk aan de verantwoordelijkheid voor mobiliteit, bewaken en beveiligen en ordehandhaving.

Organisator verantwoordelijk

Daar waar de politie vroeger vaak op de traditionele evenementen zoals de kermis, de paardenmarkt, carnaval en Koninginnedag hard nodig was om de orde te handhaven, is de maatschappij de afgelopen decennia veranderd. Enerzijds is er gewoonweg minder geweld op en rond evenementen dan in de jaren zeventig en tachtig. Anderzijds zijn er steeds meer commerciƫle festivals die afgebakend zijn van de openbare ruimte.

Lees meer

 

Ontvang ook onze nieuwsbrief